Gå til hoved-indhold
14. februar 2025 - kl. 10.02

Borgere sættes skat-mat i spillet om solcelleanlæg - det skal stoppe!

  • 1 af 1
    Den dejlige udsigt fra Birthe og Erik Mathiassens hus ved Østervrå var ved at blive husets akilleshæl, for der var planer om solceller til alle sider.
Af  Venstre i Frederikshavn Kommune

Venstre i Frederikshavn Kommune har skrevet dette indlæg: Efterhånden som projekterne om vedvarende energi dukker op rundt omkring, bliver det mere og mere klart, hvor stor forskel der er på, hvordan de modtages af de lokale. Med god grund!

For reglerne er helt forskellige, og nogle borgere bliver decideret sat skat-mat, da de rammes af usælgelige ejendomme og store værditab.

Hvor vindmøller giver erstatning for værditab til alle naboer, er reglerne for solceller sådan, at hvis du bor mere end 200 meter væk, får du ikke en rød reje – og det selvom hele din udsigt over bølgende marker ædes af jern og glas.

Det er ikke rimeligt.

Men selv en erstatningsberettiget nabo indenfor de 200 meter skal ikke glæde dig for tidligt, for det er først, når – og hvis – en tilladelse til at lave et solcelleanlæg udnyttes og arbejdet faktisk sættes i gang, at der skal betales erstatning. Det betyder i den virkelige verden, at de borgere, som er nabo til mulige solcelleområder i hele planprocessen og selv efter godkendelse af planerne, rammes af at deres ejendommes værdi styrtdykker – og reelt bliver usælgelige. Og det på ubestemt tid! For hvem vil købe en ejendom, som lige om lidt måske bliver nabo til et solcelleanlæg og måske skal fraflyttes igen?

Det er slet ikke rimeligt, for det er folks liv og opsparing, der er på spil.

Byrådsmedlem Lone Haugaard (V) har selv været tæt på en proces ved Østervrå, hvor Birthe og Erik Mathiassen var blandt de naboer til et solcelleanlæg, som blev ramt af en stor værdiforringelse af ejendommen. For ejendommen har i dag en skøn udsigt til alle sider mod bølgende marker og natur. Den herlighedsværdi ville blive ejendommens akilleshæl, for der var lagt planer om solceller til alle sider.

I dialogen med parret fortæller de, at det var et chok for dem at få mæglerens vurdering. Den ene mægler var direkte usikker på, om hun kunne sælge ejendommen. Ejendommen ligger højt i et bakket terræn, og de fortæller, at de altid har nydt udsigten, men nu kunne risikere ikke at kunne flytte, når de går på pension - og samtidig se pensionsopsparingen i ejendommen forsvinde som dug for solen. Det har givet søvnløse nætter.

Projektet er nu af ejeren selv taget af bordet.

Frem for at strø usikkerhed og værditab ud over hele kommunen – og sætte en effektiv bremse i tilflytningen af ressourcestærke borgere til de berørte områder – skal udviklingen af grøn energi ske proaktivt.

Det kræver politisk styring. Vi skal selvfølgelig sikre den grønne omstilling, men vi skal stille krav til selskaberne, som vil stå for udviklingen, og Frederikshavn Kommune skal selv og af egen drift udpege de steder, hvor anlæggene kan ligge. Det skal være områder, hvor terrænet er fladt, så levende hegn kan skjule solcellerne eller områder, hvor alle væsentligt berørte naboer kompenseres.

Ansøgerne skal sikre, at alle, der lider et værditab, skal have erstatning, så det ikke er afgørende, om man tilfældigvis bor 199 eller 201 meter fra anlægget. Derudover skal det kræves, at et udlagt område til solceller af ansøger skal udnyttes indenfor kort tid. Ellers får vi "døde pletter" alle de steder, hvor der er risiko for at et anlæg dukker op.

Vi er i Venstre helt klar over, at dette er videre krav end hvad lovgivningen bestemmer, men det er uacceptabelt, at enkeltpersoner i vores samfund ud af egen formue og pensionsopsparing skal betale en høj pris for grøn omstilling for os alle.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...