Gå til hoved-indhold
04. maj 2024 - kl. 00.05

Henrik Meldgaard er skør med øer - han har besøgt 237 danske øer

  • 1 af 1
Af: Peter Marquard

Henrik Meldgaard fra Frederikshavn er vild med øer. Han er faktisk så fascineret af de danske øer, at han er i gang med at skrive en bog om de mange øer, som han gennem årene har besøgt. Han er endda begyndt at genbesøge nogle af øerne for at samle materiale til sin bog.

- Jeg må jo nok indrømme, at jeg er skør med øer. I 2003 boede jeg i Vejle, og sammen med min kone var vi på cykeltur på Samsø. Det vakte den første spirende interesse for de danske øer og øsamfund, fortæller 57-årige Henrik Meldgaard.

Han bor i Frederikshavn og er lærer på Strandby Skole, hvor han primært underviser i tysk.

- Ifølge min egen statistik har jeg besøgt 237 danske øer på nuværende tidspunkt. Og da der findes mellem 450 og 500 danske øer, er jeg cirka halvvejs. Jeg har ikke noget mål om at nå hele vejen i mål, men jeg har besøgt samtlige 80 beboede øer i Danmark, ligesom jeg har været på 96 af de 100 største øer i landet. De næste tre er planlagt, og så er jeg på 99. Det er svært at få hul igennem til nummer 100, men jeg kæmper videre, og jeg håber, at det lykkes på et tidspunkt, siger Henrik Meldgaard.

Ifølge Henrik Meldgaard består udfordringen nogle gange i, at en del af de danske øer er privatejede. Han vurderer, at cirka 50 øer er i privat eje. Samtidig er definitionen på en ø, at også rev og holme går under ø-betegnelse, og derfor er det svært at kortlægge det præcise antal øer.

- I de seneste fem år er mine besøg blevet mere målrettede. Jeg er begyndt at genbesøge nogle af de første øer, da jeg dengang ikke tog billeder og skrev noter omkring mine besøg, så der er noget, der trænger til at blive genopfrisket. Til gengæld er det ikke alle rev og holme, der siger mig så meget, og derfor begynder jeg at kunne se en ende på det. Samtidig er der nogle øer, som man ikke må besøge blandt andet på grund af fredningsregler, hvilket for eksempel gælder Græsholmen udenfor Frederikshavn. Jeg har allerede besluttet, at min sidste ø skal være Mejlø, som ligger ved Kerteminde. Der startede kortlægningen af de danske øer for over 100 år siden. Achton Friis sejlede rundt i en simpel jolle og begyndte at kortlægge de danske øer, og det er der, den første litteratur om danske øer stammer fra, oplyser Henrik Meldgaard.

En svensk forfatter har skrevet, at Henrik Meldgaard har verdensrekorden i antallet af ø-besøg, og efter hans egen vurdering er det nok ikke helt løgn.

- Jeg har sejlet, svømmet og vadet ud til danske øer, og et par gange har jeg måtte give op på grund af forholdene. Min måske lidt særegne interesse har skaffet mig et kæmpe netværk i både ind- og udland, da der er flere med samme skøre interesse. Vi hjælper hinanden med at få adgang til øerne, og sidste år arrangerede jeg selv en ekspedition til Hesselø, hvor blandt andet Danmarks eneste ø-filosof, Jørgen Rasmussen, deltog, fortæller Henrik Meldgaard entusiastisk.

Men hvad er det, som er så fascinerende ved de danske øer?

- Når man nørder med det, som jeg gør, har hver ø sine egne karakteristika. Jeg har jo også selv nogle favoritøer. Hesselø på grund af sin natur og fantastiske bygninger. Vresen, som er Danmarks svar på Atlantis. Øen har flyttet sig og er sunket mod nord og hævet sig mod syd. Man kan ikke se øen fra Storebæltsbroen, men kan se broen fra Vresen. Samtidig er jeg fascineret af vores egne Nordre Rønner på grund af et enestående fugleliv og den afsides beliggenhed.

Men hvad skal tiden så bruges på, når ø-rejserne nærmer sig en ende?

- Så vil jeg skrive videre på min bog, og jeg kunne også godt tænke mig at holde foredrag om de danske øer på grund af min interesse. Jeg kunne efterhånden også åbne et minimuseum med alle mine souvenirs fra mine ø-besøg, smiler Henrik Meldgaard.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...